Schenking versus testament

Informatie over erven en nalatenschap

Alle informatie op deze website valt onder de voorwaarden beschreven in de 'gebruiksovereenkomst'
Juridisch advies of juridische bijstand nodig m.b.t. erven en nalatenschap? Contacteer hier een advocaat erfrecht in uw regio.

Schenking bij leven versus een testament

Tijdens ons leven kunnen we steeds het initiatief nemen om het lot van ons vermogen na overlijden te regelen: we kunnen een testament opmaken en/of overgaan tot de schenking van goederen.

Het testament en de schenking zijn twee instrumenten om goederen (geheel of gedeeltelijk) zonder betaling of enige prestatie aan een bepaalde persoon te geven. Kiest u voor een testament, dan zal het vermogen pas op het ogenblik van het overlijden van de erflater (testateur) naar de begunstigde (legataris) overgaan. Bij een schenking gebeurt de overdracht tijdens het leven van de schenker.

Een testament wordt altijd eenzijdig opgesteld, terwijl de schenking totstandkomt met de toestemming van beide partijen. Bovendien kunt u een testament altijd herroepen, terwijl een schenking in beginsel onherroepelijk is.

Fiscaal zijn er verschillende rechten verschuldigd: registratierechten bij schenkingen en successierechten bij testamenten. Op dit punt worden sinds 1 januari 1997 verschillende tarieven gehanteerd. In het hoofdstuk over successieplanning behandelen we beide technieken in detail.

Bron: Sterven en Erven - Auteur: Jos Ruysseveldt - ISBN: 9789491999086 – meer info

Vraag juridisch advies
aan een gespecialiseerd
advocaat erfrecht.

Advocaten erfrecht

Gespecialiseerde advocaten erfrecht verspreid over 15 kantoren in Vlaanderen & Brussel staan u bij met juridisch advies. Snel en discreet. Het contacteren van deze advocaten verplicht u verder tot niets.